Ulaganja u dionice spustila vrijednost imovine mirovinaca

Bez autora
Oct 24 2011

Za četiri obvezna mirovinska fonda u rujnu je pad vrijednosti imovine iznosio 1,58 posto, što je nastavak negativnog trenda koji fondovi bilježe od ožujka, a neki od samoga početka godine. S priljevom oko 400 milijuna kuna od doprinosa koji je uplaćen na račune osiguranika, neto vrijednost imovine obveznih fondova u rujnu je umanjena za približno 240 milijuna kuna u odnosu na kolovoz, pa je vrijednost neto imovine fondova pala na 39,69 milijardi kuna. Ipak, u odnosu na kraj rujna prošle godine, fondovi i dalje bilježe rast vrijednosti imovine od približno tri posto, dok im prinos na godišnjoj razini od početka ulaganja iznosi 4,89 posto. Glavni su razlozi za pad vrijednosti imovine kretanja vezana uz cijene dionica na domaćem, ali i na stranim tržištima. Vrijednost imovine AZ obveznog mirovinskog fonda trenutno je veća nego na početku godine, uzimajući naravno u obzir i redovne uplate doprinosa naših članova. Tako je AZ fond svojim članovima do 17. listopada ostvario pozitivan prinos od 1,8 posto u ovoj godini, unatoč svim previranjima i obratima na financijskim tržištima i to na gotovo dnevnoj bazi.

Ulaganja u dionice spustila vrijednost imovine mirovinacaZa četiri obvezna mirovinska fonda u rujnu je pad vrijednosti imovine iznosio 1,58 posto, što je nastavak negativnog trenda koji fondovi bilježe od ožujka, a neki od samoga početka godine.

S priljevom oko 400 milijuna kuna od doprinosa koji je uplaćen na račune osiguranika, neto vrijednost imovine obveznih fondova u rujnu je umanjena za približno 240 milijuna kuna u odnosu na kolovoz, pa je vrijednost neto imovine fondova pala na 39,69 milijardi kuna. Ipak, u odnosu na kraj rujna prošle godine, fondovi i dalje bilježe rast vrijednosti imovine od približno tri posto, dok im prinos na godišnjoj razini od početka ulaganja iznosi 4,89 posto.

Glavni su razlozi za pad vrijednosti imovine kretanja vezana uz cijene dionica na domaćem, ali i na stranim tržištima.

»Vrijednost imovine AZ obveznog mirovinskog fonda trenutno je veća nego na početku godine, uzimajući naravno u obzir i redovne uplate doprinosa naših članova. Tako je AZ fond svojim članovima do 17. listopada ostvario pozitivan prinos od 1,8 posto u ovoj godini, unatoč svim previranjima i obratima na financijskim tržištima i to na gotovo dnevnoj bazi«. ističe Dinko Novoselec, predsjednik Uprave.

»Naravno da je dio dioničkog portfelja s obzirom na prirodu samih instrumenata, najviše pridonio tome da rezultati ne budu još i bolji. Ako pogledamo glavne svjetske dioničke indekse, zamijetit ćemo pad vrijednosti europskih indeksa od otprilike 15 do 18 posto, dok su američki, interesantno, gotovo nepromijenjeni u odnosu na početak godine. S druge strane, tržišta zemalja u razvoju, s obzirom na viši stupanj rizika koji nose, zabilježila su pad od redom 20 posto na više. Hrvatsko tržište mjereno Crobexom smjestilo se u sredinu, pa tako bilježimo minus od 13 posto«, kaže čelni čovjek AZ fonda. Kod ostalih klasa imovine u mirovinskom portfelju, blagi porast bilježe isključivo najkvalitetnije strane državne obveznice i pojedine lokalne obveznice zemalja u razvoju, pa te brojke same po sebi svjedoče o suštini problema.

Ukratko, ali u istom pravcu, o problemu govore i u PBZ CO te u Erste Plavom obveznim fondovima. Tako Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ CO obveznog fonda, kaže kako je odgovor za minus koji bilježe mirovinski fondovi vrlo jednostavan: evidentna kriza u svim svjetskim ekonomijama. I on podsjeća na činjenicu da svi svjetski dionički indeksi bilježe pad: od početka godine do kraja rujna njemački DAX bilježi minus od 20,42 posto, S&P 500 minus od 10,04 posto, a domaći Crobex minus od 12,15 posto, što je utjecalo i na vrijednost imovine mirovinaca.

»Dužnička kriza u Europi i nemogućnost monetarne politike da nadoknadi propuste fiskalne politike usporile su ionako krhki oporavak svjetskog gospodarstva. Istodobno, konstantno visoke stope nezaposlenosti u većini ekonomija zapadne Europe i SAD-a ne pružaju podršku osobnoj potrošnji«, upozoravaju u AZ fondu. No, Novoselec podsjeća kako je glavni odgovor na nastavak dužničkih problema i česte promjene trendova na financijskim tržištima diverzificiran i kvalitetan portfelj, uz umjerenu izloženost ukupnom riziku.

U AZ fondu kao jedan od načina za prevladavanje krize vide identifikaciju trendova koji će obilježiti svjetsko gospodarstvo u idućih pet ili deset godina, te na taj način strukturirati portfelj. »Tako izbjegavamo zamku prečestog mijenjanja pozicija. Drugi je način izložiti portfelj onim sektorima koji nisu toliko ovisni o samoj brzini rasta svjetskog gospodarstva, a istodobno su iznimno prihvatljivo vrednovani. To su tzv. defanzivne dionice čije su glavne karakteristike visoka dividenda, niska zaduženost i snažan novčani tok kojim se može financirati i dodatna zaduženost ako se pojave interesantne prilike na tržištu. Dobar dio takvih dionica denominiran je u američkim dolarima i švicarskim francima, koji su posredni dobitnici previranja na financijskim tržištima. Podsjećamo i da se zbog zakonskih ograničenja više od polovice portfelja AZ obveznog mirovinskog fonda nalazi u državnim obveznicama, koje s obzirom na trenutne prinose pružaju dostatnu zaštitu našim članovima«, objašnjava Novoselec taktiku svog fonda, koji bilježi najbolji prinos u proteklih godinu dana (5,11 posto) te najbolji prinos na godišnjoj razini od početka ulaganja mirovinaca na tržištu kapitala (5,16 posto).

Erste Plavi obvezni mirovinski fond u proteklih je godinu dana u plusu za 0,84 posto, dok na godišnjoj razini bilježi rast od 4,89 posto. Diverzifikacijom portfelja na krizu su u proteklih godinu dana dobro odgovorili u PBZ Croatia osiguranju obveznom fondu, koji u tom razdoblju bilježi rast vrijednosti imovine od 2,09 posto, čime je zadržan i relativno dobar godišnji rast vrijednosti imovine tog fonda prema prosječnoj stopi od 4,26 posto. I u Raiffeisen obveznom fondu u proteklih godinu dana bilježe rast vrijednosti imovine od 1,79 posto, dok je godišnji rast vrijednosti imovine 4,86 posto.

Što se s obzirom na trenutno stanje na tržištu kapitala može očekivati? »Odgovor ovisi o nizu faktora za koje je trenutno nemoguće iznijeti predviđanja u sljedećih šest mjeseci. Ipak, nadamo se da će se u sljedećem razdoblju problemi pozitivno riješiti«, smatra Dubravko Štimac.

»Što se tiče prognoza za tržište, nitko razuman na kratki rok ne može sa sigurnošću predvidjeti razvoj događaja. Ako pogledamo stanja na svjetskim tržištima, naš investicijski tim smatra da postoji previše problema u svjetskoj ekonomiji da bismo se ubrzano vratili prijašnjim stopama rasta, pa stoga očekujemo i niže povrate. Međutim, već sad postoje i pojedini segmenti tržišta koji su dovoljno jeftini da nama kao dugoročnim investitorima pruže priliku da, uz preuzimanje ispodprosječnog rizika, ostvarimo ciljane prinose«, napominju u AZ fondu.

U Erste Plavom obveznom mirovinskom fondu kažu kako njihovi analitičari procjenjuju da je stanje na tržištu ipak nešto drukčije u odnosu na krizu iz 2008., te da će kriza kroz koju sada prolazimo ipak biti nešto kraćeg daha, tj. da neće doći do veće recesije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik